A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустський ліцей №3
Хустської міської ради Закарпатської області

Як захистити особисті кордони

Дата: 24.01.2024 15:35
Кількість переглядів: 23

 Кожна людина має право на особисті кордони

Ви повинні мати не тільки право використовувати і створювати особисті кордони.  Ваші кордони діють як фільтри, що дозволяють те, що є прийнятним у вашому житті і, що немає. Якщо у вас немає меж, що захищають і визначають вас, ви прагнете отримати це почуття цінності від інших.

Визначте дії і моделі поведінки, які ви вважаєте неприйнятними

Нехай інші знають, коли вони перетнули межу, діяли недоречно, або зневажали вас в будь-якому випадку. Не бійтеся нічого, щоб розповісти іншим, коли вам потрібно емоційний і фізичний простір.

 

*Стратегія захисту особистих кордонів*

*🔸 Визначте свої межі*

Передусім для успішного захисту кордонів важливо чітко розуміти, що для вас насправді має значення. Це можуть бути емоційні, фізичні, інтелектуальні, сексуальні, фінансові межі.

*🔸 Будьте впевнені у своїх правах*

Пам'ятайте про своє право на власні кордони. Ніхто не повинен порушувати їх без вашого дозволу.

*🔸 Використовуйте чіткі висловлювання*

Щоб не було непорозумінь, говоріть максимально чітко: "Мені важливо, щоб..." чи "Я впевнений (-а), що...", "Мені потрібно…" — це сприятиме ефективній комунікації.

*🔸 Не виправдовуйтеся*

Слід розуміти, що необов'язково виправдовуватися за те, чому вам важливо захищати свої кордони. Просто висловіть свою позицію та почуття без зайвих пояснень.

*🔸 Будьте наполегливими*

Наполегливість у вираженні своїх кордонів важлива. У протилежному разі оточення не буде ставитися до ваших кордонів як до чогось серйозного, принципового.

*🔸 Поважайте кордони інших*

Як і ви, інші мають право на свої кордони. Поважайте їхні рішення та демонструйте взаємну повагу.

*🔸 Будьте терплячими із собою*

Майстерність захисту кордонів — це поступовий шлях. Можливо, вам знадобиться час, щоб розібратися в собі, та знайте, що кожен крок уперед — це крок до вашого особистого успіху.

*Пам'ятайте: встановлення меж — це, по суті, спосіб турботи про себе, як, наприклад, збалансоване харчування й фізичні вправи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора